• Svenska
  • Norsk Bokmål
  • English
  • Dansk
  • Deutsch
  • Suomi

Hvordan pakkes og transporteres lagerautomater?

Står du foran en flytning af en lagerautomat? Så er der meget at planlægge og tænke over, så selve fragten kommer til at fungere, og så du ikke ødelægger udstyret. Din leverandør af udstyret kan tilbyde ydelser til pakning og forsendelse, men hvis dette ikke er tilfældet, eller ønsker du at gøre det selv – så har du alle de informationer, du har brug for her!

Lagerautomatens dele ved forsendelse

Ved pakning og forsendelse af lagerautomat kan man sige, at der er 5-6 hovedkomponenter:

Lagerautomatens åbning.

Plader / paneler.

Ekstraktoren (selve liften).

Stolper / gavle.

Skuffer.

Andet.

Hvis du blot vil vide cirka hvor meget plads i m2 eller flademeter en afmonteret lagerautomat fylder, kan du scrolle ned i bunden for at få opsummeringen.

Lagerautomatens åbning

Når en lagerautomats åbning afmonteres, vil der enten være lange paller med plader/paneler, eller man vælger at beholde lagerautomatens åbning i en konstruktion.

Ved flytning af en Kardex lagerautomat beholdes lagerautomatens åbning normalt i en konstruktion. Dette gøres, fordi det reducerer demonterings- og montagearbejde, men frem for alt fordi det for Kardex produkter er en mere sikker måde at transportere åbningen på, som indeholder mange kritiske komponenter. Hvis lagerautomatens åbning transporteres hel, bør den både spændes (grovere Strapex eller stålbånd) og skrues fast i den palle, som forsendelsen foretages på.

Palle til lagerautomatens åbning

Til lagerautomatens åbning anbefales en speciel palle, hvor man tager maskinens bredde x 1.200 mm. Pallens bruttovægt overstiger ikke 400 kg, men det er vigtigt, at pallen er forstærket og kan tåle løft fra den korte side med en lang gaffel uden at bøje / knække.

Hvis lagerautomatens åbning er monteret ned til pladerne, vil en palle, der er 0,5 af maskinens bredde x 800 mm, være tilstrækkelig.

Uanset om lagerautomatens åbning transporteres samlet eller adskilt, kræves der 1 pakke pr. lagerautomat til åbningen.

Pall för hissautomatens öppning

Plader / paneler

Lagerautomatens ydre er meget ens uanset leverandør – den består af en beklædning af plader/paneler. Pladerne/panelerne beskytter maskinen og godset inde i. Derudover er panelerne som komponenter ikke særlig skrøbelige – det er simple plader. Pladerne/panelerne kan spændes fast til pallen ved hjælp af grovere Strapex eller stålstropper.

Palle til lagerautomatens plader/paneler

Til transport af en lagerautomats plader/paneler skal en standard lang palle med dimensioner på f.eks. 2.400 mm x 800 mm – det er lige meget om pladerne er længere end pallen. Udover selve pallen kan det være godt at bygge stående strøer på pallen, der gør, at pladerne kan stå – og dermed mindske risikoen for ridser på den side af pladerne, der er synlig. Hvis du i stedet ønsker at lægge pladerne på pallen, anbefales blød plast mellem hver plade.

Pladerne på en lagerautomater kræver 1 pakke, hvis lagerautomaten er max 8 meter, 2 pakker hvis lagerautomaten er over 8 meter, og 3 pakker hvis lagerautomaten er over 12 meter. 

Pall för plåtar till hissautomat

Ekstraktoren

Ekstraktoren eller selve liften på en lagerautomat er naturligvis en vigtig komponent, som skal håndteres forsigtigt under forsendelsen. Ekstraktoren er dog som sådan forholdsvis enkel og let i konstruktionen, så i modsætning til en hel åbning eller diverse plader er den nem at flytte og håndtere. 

Palle til lagerautomatens ekstraktor

Til transport af en lagerautomats ekstraktor anbefales en speciel palle, der er dimensioneret efter maskinens bredde x ekstraktorens dybde. Har du ikke mulighed for at måle ekstraktorens dybde, kan du starte fra 1.200 – 1.300 mm. Ekstraktoren skal derefter dækkes med tyk plast som beskyttende emballage.

Ekstraktoren på en lagerautomat kræver 1 pakke.

Stolper / gavle

Stolperne eller enderne på en lagerautomat kan sammenlignes med lagerautomatens skelet – det er selve konstruktionen, der bygger lagerautomaten op. Alt efter leverandør ser det forskelligt ud – enten er det almindelige stålstolper, der er bygget op i hvert hjørne af lagerautomaten, eller også er det ender, der ligner pallereoler. Stolperne / enderne er normalt tunge og holdbare.

Palle til lagerautomatens stolper / ender.

Uanset om en lagerautomat er konstrueret med stolper eller gavle, kan disse transporteres på almindelige EU-paller på grund af den holdbare konstruktion.

Stolper kræver 1 EU-palle hvis lagerautomaten er max 8 meter, 2 EU-paller hvis lagerautomaten er over 8 m. En palle med stolper bliver ca 3.000 mm x 800 mm. Stolperne bindes med grovere Strapex eller stålstropper.

Endegavle kræver 4 EU-paller, hvis lagerautomaten er max 8 meter, 8 EU-paller hvis lagerautomaten er over 8 m. Ved 1 pakke med gavle kræves 2 EU-paller, pakken bliver maskinens bredde x 800 mm. Stolperne bindes med grovere Strapex eller stålstropper.

Skuffer

Skufferne i en lagerautomat er den komponent, der fylder mest i forbindelse med en forsendelse. Skufferne vejer et sted mellem 30 – 80 kilo stykket, alt efter hvor brede og forstærkede de er. En lagerautomat indeholder normalt 30 – 60 skuffer, men høje lagerautomater kan have op til 100 hylder. Mellem hver hylde anbefales det at lægge strøelse, lægter eller klodser – det forhindrer hylderne i at bøje eller blive beskadiget.

Palle til lagerautomatens skuffer

Afhængig af skuffernes konfiguration må man regne med, at en EU-palle kan læsse 10 – 20 skuffer. Som grundregel kan man sige, at hvis skuffer er over 3.500 mm brede, kan man fylde 10 – 15 hylder pr. EU-palle. Hvis skufferne er mindre end 3.500 mm brede, kan man fylde 15 – 20 hylder pr. EU-palle. De respektive pakker bliver herefter maskinens skuffebredde x ca 900 mm. For en lagerautomat med 60 skuffer, der er 3.000 mm brede, bliver det f.eks. 3 pakker med målene 3.000 x 900 mm.

Andet

Hvad der klassificeres som andet, når en lagerautomat skilles ad og palleteres, kan variere, men alle “andre” komponenter kræver ingen speciel emballering. Kabler, elektriske komponenter, pladevinkler og plexiglas er dele, du kan forvente skal bruge 2-4 EU-paller til pr. lagerautomat.

Opsummering

Nedenfor er et omtrentligt estimat på, hvor mange pakker du kan forvente, at en demonteret lagerautomat kræver, størrelsen på pakkerne og behovet for fragt/opbevaring.

Eksemplet refererer til en lagerautomat med målene 3.500 mm x 7950 mm x 3.400 mm (bredde x højde x dybde) med 60 hylder. 

 

KomponentAntal pakkerStørrelse / pakkeCa vikt / pakke
Åbning lagerautomat13 500 mm x 1 250 mm500 kg
Plader13 400 mm x 800 mm1 500 kg
Ekstraktor3 100 mm x 1 200 mm500 kg
Stolper / gavle13 100 mm x 800 mm1 000 kg
Skuffer33 100 mm x 900 mm 1 200 kg
Andet41 200 mm x 800 mm300 kg

En effektiv pakning af ovenstående lagerautomat betyder, at du kan transportere den i en eksporttrailer (13,6 m længde), eller hvis du vil være på den sikre side, en lastbil med anhænger (7,2 m + 12 m)

Läs fler guider inom samma kategori
Miljø

Brugte lagerautomater
- Bedre for miljøet

En velholdt paternoster eller lagerautomat kan fungere uden problemer i 20, 30 eller 40 år. Mange virksomheder er uvidende om muligheden for at sælge deres brugte lagerautomater og sender ofte velfungerende maskiner til skrot. Til produktionen af 1 ton ny metalplade udledes næsten 2 tons kuldioxid .

Ved at købe brugte lagerautomater, sparer du både penge og gør miljøet en stor tjeneste! Vi hjælper dig gerne med at sælge dine lagerautomater eller paternoster-. Vi kan også tilbyde brugte lagerautomater i god stand og til en god pris. Kontakt os via nedenstående formular, eller ring til os!

Begagnad lagerautomation - för en bättre miljöpåverkan
Relevator miljöbil